Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędny element zrównoważonej diety
- Należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
- Zaliczamy do nich m.in. kwas ALA, EPA i DHA
-
Pełnią w organizmie człowieka wiele
ważnych funkcji
Jakie są funkcje kwasów omega-3?
Kwasy omega-3 w zależności od rodzaju kwasu oraz ich proporcji w diecie wpływają m.in. na:
- funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
- regulację ciśnienia krwi
- prawidłowe widzenie
- zdrowie skóry
- optymalne funkcjonowanie mózgu
Jemy zdecydowanie zbyt mało kwasów omega-3!
Zbyt mała ilość kwasów omega-3 w diecie może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie. Dlatego też, tak ważne jest wzbogacenie naszego jadłospisu o te cenne składniki odżywcze.
Jakie są źródła kwasów omega-3?
Sprawdź, w jakich produktach spożywczych znajdziesz kwasy ALA, EPA, DHA.
- Ryby
- Owoce morza
- Algi morskie
- Olej lniany
Jak działają kwasy omega-3?
Odpowiednie proporcje kwasów EPA i DHA mają ogromne znaczenie!
Kwasy EPA i DHA w określonych proporcjach (EPA>DHA) wykazują korzystne rezultaty u dzieci i młodzieży, które mają:
- problemy z nadaktywnością
- trudności w nauce
- problemy z koncentracją
-
Kwas EPA
wpływa na przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi -
Kwas DHA
stanowi składnik budulcowy komórek nerwowych (stanowi aż 60% kory mózgowej), uczestniczy więc w prawidłowym rozwoju mózgu
Olej z wiesiołka jako źródło cennych kwasów tłuszczowych w OMEGANERV
-
Jest źródłem NNKT
Zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT
-
Ma wysoką przyswajalność
Zawiera wielonienasycony kwas tłuszczowy GLA o bardzo dobrej przyswajalności
-
Jest tłoczony na zimno
Dzięki tłoczeniu na zimno zachowywane są wszystkie niezbędne substancje odżywcze
Olej z wiesiołka stanowi bogate źródło GLA — kwasu gamma-linolenowego, który uczestniczy w procesach przeciwzapalnych i jest ważnym składnikiem błon komórkowych. Dlatego też tak ważne jest dostarczanie go wraz z dietą!
Warto wiedzieć
-
Jakie kwasy zaliczamy do grupy omega-3?
Do kwasów omega-3 zaliczamy m.in. ALA – kwas α-linolenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy i DHA – kwas dokozaheksaenowy
-
Czym grożą niedobory kwasów omega-3?
Zbyt mała ilość kwasów Omega-3 w diecie może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie. -
Jakie są źródła kwasów omega-3?
Źródła kwasów Omega-3 to ryby, owoce morza, algi morskie, orzechy włoskie, olej lniany, dlatego ważne jest wzbogacenie naszego jadłospisu o te produkty spożywcze. -
Jaki jest prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6?
Prawidłowy stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3 w diecie powinien wynosić ok. 5:1
Gdzie kupić?
OMEGANERV możesz kupić online
i w aptekach stacjonarnych, sprawdź!