Młodzi rodzice z dziećmi przy stole w kuchni

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędny element zrównoważonej diety

  • Należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
  • Zaliczamy do nich m.in. kwas ALA, EPA i DHA
  • Pełnią w organizmie człowieka wiele
    ważnych funkcji
Dowiedz się więcej
Dziadek z wnuczką układają puzzle

Jakie są funkcje kwasów omega-3?

Kwasy omega-3 w zależności od rodzaju kwasu oraz ich proporcji w diecie wpływają m.in. na:

  • funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego
  • regulację ciśnienia krwi
  • prawidłowe widzenie
  • zdrowie skóry
  • optymalne funkcjonowanie mózgu

Jemy zdecydowanie zbyt mało kwasów omega-3!

Zbyt mała ilość kwasów omega-3 w diecie może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie. Dlatego też, tak ważne jest wzbogacenie naszego jadłospisu o te cenne składniki odżywcze.

Prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w diecie powinien wynosić:

ok. 5:1

Nieprawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynikający ze współczesnej diety bogatej w produkty wysokoprzetworzone, może sięgać nawet:

20:1

Jakie są źródła kwasów omega-3?

Sprawdź, w jakich produktach spożywczych znajdziesz kwasy ALA, EPA, DHA.

  • Ikona rybyRyby
  • Ikona krewetkiOwoce morza
  • Ikona algiAlgi morskie
  • Ikona olej lnianyOlej lniany

Jak działają kwasy omega-3?

  • Śmiejące się kobieta z córką

    Stanowią
    niezbędny budulec komórek mózgu

  • Młody mężczyzna z gitarą

    Uczestniczą w przekazywaniu informacji między komórkami nerwowymi

  • Kobieta w średnim wieku w kapeluszu. Trzyma w dłoniach telefon i dokumenty.

    Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych i mózgu

  • Starszy mężczyzna trzymający roślinę w doniczce.

    Wspierają pamięć i koncentrację

  • Dziewczynka z książką

    Usprawniają procesy uczenia się oraz zwiększają efektywność nauki

Odpowiednie proporcje kwasów EPA i DHA mają ogromne znaczenie!

Kwasy EPA i DHA w określonych proporcjach (EPA>DHA) wykazują korzystne rezultaty u dzieci i młodzieży, które mają:

  • problemy z nadaktywnością
  • trudności w nauce
  • problemy z koncentracją
  • Kwas EPA
    wpływa na przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi

  • Kwas DHA
    stanowi składnik budulcowy komórek nerwowych (stanowi aż 60% kory mózgowej), uczestniczy więc w prawidłowym rozwoju mózgu

Olej z wiesiołka jako źródło cennych kwasów tłuszczowych w OMEGANERV

  • NNKT

    Jest źródłem NNKT

    Zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT

  • Kciuk do góry

    Ma wysoką przyswajalność

    Zawiera wielonienasycony kwas tłuszczowy GLA o bardzo dobrej przyswajalności

  • Termometr

    Jest tłoczony na zimno

    Dzięki tłoczeniu na zimno zachowywane są wszystkie niezbędne substancje odżywcze

Olej z wiesiołka stanowi bogate źródło GLA — kwasu gamma-linolenowego, który uczestniczy w procesach przeciwzapalnych i jest ważnym składnikiem błon komórkowych. Dlatego też tak ważne jest dostarczanie go wraz z dietą!

Wykrzyknik
Uśmiechnięta dziewczyna

Warto wiedzieć

  • Jakie kwasy zaliczamy do grupy omega-3?

    Do kwasów omega-3 zaliczamy m.in. ALA – kwas α-linolenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy i DHA – kwas dokozaheksaenowy

  • Czym grożą niedobory kwasów omega-3?

    Zbyt mała ilość kwasów Omega-3 w diecie może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie.

  • Jakie są źródła kwasów omega-3?

    Źródła kwasów Omega-3 to ryby, owoce morza, algi morskie, orzechy włoskie, olej lniany, dlatego ważne jest wzbogacenie naszego jadłospisu o te produkty spożywcze.

  • Jaki jest prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6?

    Prawidłowy stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3 w diecie powinien wynosić ok. 5:1

Gdzie kupić?

OMEGANERV możesz kupić online
i w aptekach stacjonarnych, sprawdź!

Rodzina z dzieckiem